Vrouwenraad

Deze raad heeft als doel het bevorderen van de participatie van de Aramese vrouwen in zowel maatschappelijke, inburgering als arbeidsparticipatie met behoud van eigen cultuur in de Nederlandse samenleving. Om deze doelstelling te kunnen bewerkstelligen worden er verschillende activiteiten voor en door de vrouwen georganiseerd. Hierbij kan men denken aan voorlichtingsbijeenkomsten, feestelijke activiteiten, excursies in binnen- en buitenland en thema-avonden.

Voorlichtingsbijeenkomsten
Maandelijks worden er voorlichtingsavonden en- of thema-avonden georganiseerd. Deze worden gehouden in verschillende wijkcentra in Enschede-Zuid. Er worden diverse instanties benaderd, om over bepaalde maatschappelijke onderwerpen het een en ander toe te lichten. Bijvoorbeeld: Buro Rechtshulp, RIO en Kinderopvang. Het doel hiervan is vrouwen weg wijs te maken in het maatschappelijke plaatje. Zodat ze weten waar ze terecht kunnen met bepaalde vragen.

De thema-avonden worden verzorgd door Nicme Ilgun. Zij is werkzaam in de zorgsector en geeft informatie over het menselijk lichaam en gezondheid. Ze geeft uitleg welke ziektes voor kunnen komen en wat er tegen te doen is. Daarnaast geeft Nicme Ilgun cursussen mbt de gezondheid.

Uitstapjes:

Banneux (België): 15.08.2003
Dit uitstapje was voor zowel mannen als vrouwen. In totaal zijn er 49 personen met de bus vertrokken naar Banneux (België). Dit was op 15 augustus. Ze hebben de Maria Kerk bezocht in verband met Maria Hemelvaart. De vrouwenraad heeft weer gezorgd voor lekkere versnaperingen onderweg, om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. De reis duurde al met al 8 uur (heen -en terugrreis!). Bij aankomst in de Maria Kerk zijn de mensen opgewacht door een priester. Hij heeft ons de kerkdienst laten bijwonen. Prachtig! Een heel mooie ervaring, zo’n kerkdienst in het Frans. Daarna hebben de mensen een rondleiding rondom de kerk. Een hele mooie omgeving heeft die kerk, zeker de moeite waard. Het was lekker weer en het is zeker aan te raden om daar nog een keer naar toe te gaan.

Amsterdam: 07.06.2003
Een bus vol met Aramese vrouwen(41) vertrok om 8:00 uur bij het verenigingsgebouw van Platform Aram richting Amsterdam. Voor de heen -en terugreis was gezorgd voor enige versnaperingen. Het doel van dit uitstapje was om de 2 Syrisch Orthodoxe kerken te bezoeken. Namelijk de Maria kerk en de Sharbil kerk. Daarna ging de groep vrouwen lekker shoppen op de Albert Kuip. Rond 17:00 uur vertrok de bus weer vanuit het gezellige en zeer drukke Amsterdam.

Zwitserland: 17.10.2002
Een bus met 50 dames is deze keer richting Zwitserland gegaan. Dit keer voor een drie daagse uitstapje naar het Syrisch Orthodexe klooster St. Mor Augin in Zurich. Op 17 oktober vertrok de bus en keerde weer terug op 20 oktober. De vrouwen hebben 2 dagen overnacht in het klooster. Toen ze vrijdagmorgen aan waren gekomen kregen ze een kamer toegewezen waar ze direct even zijn gaan uitrusten van de lange reis. Vervolgens zijn ze in de grote zaal gaan zitten en heeft een kloosterling ze verteld over de geschiedenis van het klooster. Zeer interessant om te horen. De volgende dag (zaterdag) zijn ze naar een Panorama gaan kijken. Hier kon je beelden zien uit het leven van Jezus, zoals “de Kruisiging”. Daarna zijn ze wezen shoppen in Zurich. Heel mooi om daar te winkelen, schitterende architectuur. Enige nadeel, alles is daar zeer prijzig als je het vergelijkt met Enschede. Toen ze weer bij het klooster terug waren, moesten ze zich zo snel mogelijk omkleden. Ze waren namelijk uitgenodigd door de plaatselijke Aramese vereniging. Daar hadden de leden van de vereniging het avondeten klaargemaakt en ze hadden nog een leuke verrassing voor de dames. De kinderen van het kerkkoor hebben een mooie kolo(gebedsliederen) voor ze gezongen. Heel gezellig. Zondagochtend hebben ze de kerkdienst bijgewoond. Het was heel speciaal. Daarna hebben ze gezamenlijk gegeten en de spullen ingepakt. Helaas het zat er weer op. Een onvergetelijk weekend voor iedereen.

Den Haag en Scheveningen: 16.06.2002
Veelvuldig werd er door enige vrouwelijke leden voorgesteld om eens wat meer van de Hollandse cultuur te proeven. Scheveningen is prachtig, werd er meerdere malen gezegd aan de vrouwenraad. Zodoende werd er een uitstapje richting Scheveningen georganiseerd. Op 16 juni 2002 was het zover, twee bussen met 80 vrouwen, richting Den Haag. Ze hebben tot een uur of 15.00 gewinkeld in Den Haag en daarna hebben ze het strand van Scheveningen bezocht. Het weer was lekker en het strand was lang en breed genoeg om ieder een plekje te gunnen.

Overige activiteiten:

Moederdag
Zoals bekend is is er elke jaar een moederdag viering. Deze avond is bedoeld voor moeders en dochters die zich op deze avond zullen vermaken. Dit keer waren er rond de 160 vrouwen aanwezig. Super gezellig! Bij de opening van deze avond heeft de voorzitster een mooi gedicht voorgelezen. Tranen vielen van ontroering. Daarna is het echte feest begonnen. Met een lopend buffet en drank naar keuze. Het muziek is zoals altijd uiteraard goed. De dames wisten niet van ophouden die avond. Bij afscheid kreeg elke moeder een mooie rode roos, als dank voor haar aanwezigheid.

Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend. Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

Dit jaar heeft de vrouwenraad de internationale vrouwendag weer groots aangepakt. Circa 80 vrouwen waren aanwezig bij de viering van deze dag. Men kon genieten van een heerlijk open buffet welke door de aanwezige vrouwen zelf thuis is klaargemaakt. Uiteraard was er live Aramees muziek verzorgd door Marauwge Johanen.

Carnaval: 24.02.2002
Hano Hano Kritho, het carnavalsfeest vertaald naar de Aramese taal. Dit jaar heeft de vrouwenraad carnaval op traditionele, Aramese wijze gevierd in het bijzijn van

± 100 leden. Naar traditioneel recept is er “couscous’’ klaar gemaakt. En een houtenpop in elkaar geknutseld, deze heeft de vrouwenraad gekleed volgens de aloude Aramese mode van toentertijd. Later op de avond heeft één van de vrouwen de kledij van de houtenpop aangetrokken. Dit allemaal volgens de eeuwenoude traditie van de Arameeërs. Het was een zeer verrassende avond.

Bingo avonden
Zo’n 4 keer per jaar organiseert de vrouwenraad gezellige bingoavonden. Doorgaans zijn er rond de 90 personen aanwezig, zowel jong als oud. En de prijzen, maakt u zich daar géén zorgen over. Er is altijd een vracht aan mooie prijzen te winnen. De kleintjes worden niet vergeten, om hen zoet te houden krijgen ze snoepgoed uitgedeeld.