Bijeenkomst jongerenproblematiek – 10 februari 2010

Platform Aram en de gemeente Enschede organiseren op 10 februari 2010 een bijeenkomst voor ouders van jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar.

Jongeren kunnen in aanraking komen met groepsdruk en overlast situaties. Maar ook inbraak en diefstal en het gebruik van wiet zijn verleidingen die jongeren moeten weerstaan. Helaas is het zo dat jongeren met verschillende achtergronden in aanraking zijn geweest met justitie. Op deze avond willen wij u hierover informeren, maar vooral uw vragen beantwoorden omdat het om uw kinderen gaat die de toekomst van Enschede zijn.

Tijdens de bijeenkomst staan een aantal vragen centraal:
Hoe kunt u als ouder inspelen op deze verleidingen?
Hoe kunt u signaleren of een jongere al betrokken is bij dergelijke problemen en wat kunt u dan doen en welke hulp kunt u daarbij krijgen?
Wat gebeurt er als een jongere wordt aangehouden voor bijvoorbeeld inbraak?

Programma:
19:00 ontvangst
19:30 opening
19:40 presentaties
20:30 discussie
21:00 individueel vragen stellen
22:00 einde van de bijeenkomst

De bijeenkomst is bedoeld voor alle ouders, ongeacht hun etnische achtergrond. De presentaties worden gegeven door personen werkzaam voor de gemeente, het jongerenwerk, de politie, het Loes Loket en justitie. De bijeenkomst zal plaats vinden in het verenigingsgebouw van Platform Aram aan de Vlierstraat 93.

Zuid slaat handen ineen tegen hangjongeren.

donderdag 11 februari 2010 | 16:10 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 13 februari 2010 | 22:29

ENSCHEDE – Als het weer straks wat beter wordt, is het rond wijkcentrum het Magneetje in Zuid een drukte van jewelste. Een goed teken, want dat betekent dat de overwegend jeugdige bezoekers er graag komen. Dit succes heeft een keerzijde, want door de grote groepen jongeren neemt de overlast toe.

„Kan de politie niet iedereen boven de achttien jaar die daar rondhangt, fouilleren om er achter te komen of ze dingen die niet mogen in hun zak hebben?”, vroeg een vader woensdag op een info-avond van Platform Aram (belangenorganisatie van de Suryoyegemeenschap in Enschede) in het verenigingsgebouw aan de Vlierstraat.

De bijeenkomst voor met name ouders stond grotendeels in het teken van de jeugdoverlast in Zuid. De zorgen van de Suryoye-vader wiens zoon was mishandeld, waren oprecht, maar zo simpel gaat fouilleren niet, aldus Wolter Alberts, wijkteamchef van de politie in Zuid. Neemt niet weg dat het belangrijk is dat getuigen zich melden en dat mensen aangifte doen. De harde kern veroorzakers van overlast in Zuid is redelijk in beeld en bestaat uit zo’n 135 jongeren. Zeventig procent daarvan behoort tot de Suryoye-gemeenschap, kregen de ongeveer zeventig aanwezigen gisteravond te horen. Wethouder Ed Wallinga toonde zich blij met het Aram-initiatief voor een ‘ouderavond’ om kennis te maken met en vragen af te vuren op vertegenwoordigers van politie, jongerenwerk (Alifa), Loes (opvoedondersteuning) en Openbaar Ministerie.

Over een ding was iedereen het eens: de jongerenoverlast in Zuid moet gezamenlijk worden aangepakt door gemeente, politie, justitie, welzijns- en maatschappelijk werk en de Suryoye-gemeenschap.

Er werden woensdagavond spijkers met koppen geslagen. Stadsdeelmanager Marjan Nekkers nodigde de aanwezige Suryoye uit om zich te melden voor een klankbordgroep die gaat meedenken bij het in kaart brengen van de overlastproblematiek.

Een aanwezige jongere riep z’n leeftijdgenoten op meer te gaan sporten en te bewegen. Daarvoor komt een plan, in samenwerking met de Sportboulevard in Zuid. Wijkagent Hennie Zwartbroek is vrijgemaakt om een brug te slaan tussen politie/gemeente en de Suryoye..